Op maandag 6 november is het weer zover: De 12e editie van de dag van de BHV’er! Tijdens deze dag wordt er door veel organisaties aandacht besteed aan het belang van bedrijfshulpverlening en wordt de bedrijfshulpverlener extra in het zonnetje gezet. Weet u wie de BHV’er is?

Het thema van dit jaar

Het thema tijdens de Dag van de BHV’er is dit jaar ‘BHV en 112, daar red je levens mee’.

Ongeacht in welke situatie een slachtoffer zich bevindt, zijn de eerste minuten altijd cruciaal. Vanzelfsprekend belt u op dat moment direct het alarmnummer 112, zodat er zo snel mogelijk professionele hulp arriveert. Maar wat doet u nog meer in deze minuten? De handelingen die op dat moment verricht worden kunnen namelijk een kwestie zijn van leven of dood of van blijvend (zwaar) letsel tot volledig herstel. Als BHV’er kunt u in deze tijd een (eerste) belangrijke bijdrage leveren voordat de hulpdiensten arriveren!

Het belang van een BHV’er

Een Bedrijfshulpverlener speelt een cruciale rol in de veiligheid en het welzijn van zowel medewerkers als bezoekers binnen een organisatie. Hij of zij vormt een onmisbare schakel voor een veilige werkomgeving en een snelle reactie bij calamiteiten. BHV’ers zijn ervoor opgeleid om snel en doeltreffend te handelen bij onder andere een brand of ongevallen. Ze kunnen dan ook branden bestrijden, levensreddende handelingen verrichten en een mogelijke evacuatie van een gebouw coördineren. Daarnaast dragen ze bij aan de preventie hiervan en aan het verbeteren van de algehele veiligheidscultuur binnen de organisatie.

BHV certificaat

BHV trainingen van Aukes

Bij Aukes training & advies hebben wij een ruim aanbod aan BHV trainingen. Je kunt bij ons terecht voor cursussen als BHV basis, BHV herhaling, BHV ploegleider en BHV operationeel leidinggevende. Klik op onderstaande knop voor meer informatie hierover!

Is een BHV’er verplicht?

Ja, het is voor iedere organisatie wettelijk verplicht om te beschikken over een BHV’er. Zelfs voor de bedrijven die over slechts één medewerker beschikken. Iedere werkgever heeft een algemene zorgplicht om te waarborgen dat de veiligheid en gezondheid van zijn of haar werknemers gewaarborgd zijn. Het aantal medewerkers dat hiervoor opgeleid dient te worden hangt af van de specifieke risico’s binnen de organisatie. Deze risico’s worden vastgesteld door middel van een RI&E (Risico Inventarisatie & Evaluatie). Het is voor kleine organisaties toegestaan om als werkgever deze verantwoordelijkheid zelf op zich te nemen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Of bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor het volgen van één van onze BHV cursussen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Vanzelfsprekend voorzien we u graag van het beste advies!