Ondanks alle preventievoorzieningen kan het toch voorkomen dat er in een gebouw een brand of andere calamiteit ontstaat, waardoor het gebouw ontruimd moet worden.
Het is dan van groot belang dat de ontruiming zo snel mogelijk gebeurt, aangezien er levensbedreigende situaties kunnen ontstaan. Een goed ontruimingsplan en duidelijke vluchtroute tekeningen zijn hierin essentieel. Wij vertellen u hier graag alles over!

Wat staat er in een ontruimingsplan?

Het ontruimingsplan is een document waarin de operationele handelingen rondom een ontruiming stap voor stap zijn vastgelegd. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan: Wie moet op welke wijze gewaarschuwd worden? Wat moet op welke wijze worden uitgevoerd? En Waar bevindt zich de verzamelplaats? Hieronder vind je een specifieke checklist:

  • Op welke calamiteiten het ontruimingsplan van toepassing is
  • Een situatietekening
  • Ontruimingsplattegronden met daarop vluchtrichtingen, vluchtroutes, blusmiddelen, brandweerliften en verzamelplaatsen
  • De alarmeringsprocedure
  • De aanwezigheid van personen
  • Diverse taakverdelingen
  • Contactgegevens van interne en externe hulpverlening
  • Een logboek over het BHV-team met daarin informatie over zowel personeelswisselingen als opleidingen

Is een ontruimingsplan verplicht?

De verplichting voor een ontruimingsplan hangt volledig af van de aanwezigheid van een brandmeldinstallatie. Is een brandmeldinstallatie (verplicht) aanwezig, dan draag je de verplichting om te zorgen voor een ontruimingsplan. Wanneer dit niet voor jou situatie van toepassing is dan is het natuurlijk altijd verstandig en veilig om dit plan alsnog tot je beschikking te hebben. Op het moment dat je een ontruimingsplan moet hebben, kan het zijn dat je deze moet laten goedkeuren. Dit is afhankelijk van de gemeente. Concreet betekent dit dat je bijvoorbeeld alle afspraken omtrent BHV niet alleen goed moet vastleggen. Ze dienen ook voldoende te zijn. Dit hangt weer samen met de RI&E, waarin onder andere wordt gemotiveerd hoeveel BHV’ers er exact nodig zijn.

De situatietekening met bijbehorende ontruimingsplattegronden is misschien wel het lastigste onderdeel van een ontruimingsplan. Deze dient aan wettelijk vastgestelde eisen te voldoen om goedgekeurd te worden. Zo gelden er onder andere op het gebied van pictogrammen en kleurgebruik bijzonder strenge eisen. Vastgelegd in de NEN-norm.

Ontruimingsplattegrond

En goede wegbewijzering tijdens een ontruiming is van essentieel belang. Maar weten uw medewerkers wat de vluchtwegen zijn? En weet men waar de nooduitgangen en de blusmiddelen zijn? Vaak niet. Een duidelijke ontruimingsplattegrond aan de muur kan hierbij helpen.

Aukes training en advies maakt al jarenlang deze ontruimingsplattegronden. De plattegronden worden gemaakt conform NEN 1414, waardoor uw plattegrond voldoet aan de geldende regels.

Op deze plattegrond dient duidelijk zichtbaar te zijn waar o.a. de nooduitgangen, de blusmiddelen, hoofdafsluiters voor water, gas en elektra en gevaarlijke stoffen in het gebouw aanwezig zijn.

Adviseurs van Aukes training en advies kunnen een ontruimingsplan samen met u opstellen. Door onze ruime ervaring met veiligheidsplannen kunnen we maatwerk leveren. Voor welk gebouw dan ook. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie hierover!

Het verschil met een BHV plan

Een BHV-plan en ontruimingsplan… wat is nu eigenlijk het verschil hiertussen? Eén ding is zeker: Ze hebben ieder hun eigen doel. Zo staat in een BHV plan beschreven hoe je een veilige werkomgeving creëert voor personeel. Alle maatregelen om gevaarlijke situaties zo goed mogelijk te voorkomen worden hierin benoemd. Een ontruimingsplan geeft daarentegen antwoord op de vraag hoe men op een veilige en verantwoorde wijze het pand verlaat in het geval van een calamiteit. Én hoe u daarbij met uw personeel en de buitenwereld communiceert.

Een BHV organisatie is voor elke werkgever in Nederland verplicht. Een ontruimingsplan daarentegen alleen wanneer het bedrijf is gevestigd in een pand met een brandmeldinstallatie (BMI).

Meer informatie

Bent u op zoek naar meer informatie over dit onderwerp? Of wilt u direct weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder!