In veel gevallen zien we dat een AED jarenlang op een vaste plek hangt zonder dat hiervan ooit gebruik gemaakt is. Uiteraard is dit een fijn gegeven, want dit betekent dat er naar alle waarschijnlijkheid geen levensreddende handelingen plaats hebben gevonden. Echter wilt u er in de toekomst wel zeker van kunnen zijn dat het apparaat effectief werkt op het moment dat deze wél een keer ingezet moet worden. Regelmatige controle en (mogelijk) vervanging van de AED batterij is hierbij van cruciaal belang. Maar hoe weet u wanneer dit moet gebeuren? En hoelang gaat deze vervolgens weer mee? In dit artikel vertellen we er graag meer over!

Het belang van een AED batterij vervangen

Het belang van het tijdig vervangen van een AED batterij mag niet worden onderschat, aangezien dit direct van invloed is op de levensreddende functie van het apparaat. Doordat de AED gebruik maakt van elektrische schokken om het hartritme te herstellen, is een goed functionerende batterij daarbij van vitaal belang. Wanneer de batterijcapaciteit afneemt, kan de AED mogelijk niet meer effectief functioneren tijdens een noodgeval. Het regelmatig controleren en vervangen van de batterij volgens de aanbevolen richtlijnen zorgt er dan ook voor dat het apparaat altijd klaar is voor gebruik. Dit verhoogt de overlevingskansen van het slachtoffer aanzienlijk.

Zo weet u wanneer u actie moet ondernemen!

Er bestaan verschillende indicatoren die erop kunnen wijzen dat het tijd is om de AED batterij te vervangen. In de opsomming hieronder hebben we er hiervan een aantal onder elkaar gezet:

  1. Visuele en auditieve signalen
    De meeste AED’s beschikken over LED-lampjes of een display dat aangeeft wanneer de batterijstatus laag is. Daarnaast kunnen er geluidssignalen zijn die waarschuwen voor een zwakke batterij.
  2. Regelmatige zelftests
    De meeste AED’s voeren regelmatig automatische zelftests uit, inclusief batterijcontroles. Als een zelftest aangeeft dat de batterij niet meer voldoet aan de normen, moet deze logischerwijs zo spoedig mogelijk vervangen worden.
  3. Periodieke waarschuwingen
    Sommige AED’s geven periodieke waarschuwingen, bijvoorbeeld elke maand, om de gebruiker eraan te herinneren de batterijstatus te controleren.
  4. Datum van fabricage en vervaldatum
    AED batterijen hebben een beperkte levensduur. Controleer de datum van fabricage en de vervaldatum op de batterij en vervang deze vóór de vervaldatum, zelfs als de batterij nog niet volledig is ontladen.
  5. Foutmeldingen
    Als de AED tijdens een zelftest of gebruik een foutmelding geeft met betrekking tot de batterij, is het essentieel om dit serieus te nemen en de batterij onmiddellijk te vervangen.

Levensduur

De levensduur van een AED-batterij kan variëren en is afhankelijk van diverse factoren zoals het specifieke merk en model van de AED, de omgevingsomstandigheden waarin de AED wordt bewaard en de frequentie van gebruik voor training of in werkelijke noodsituaties. Over het algemeen hebben AED-batterijen een levensduur tussen 2 en 7 jaar. Standaard lithiumbatterijen, die veel in AED’s worden gebruikt, hebben doorgaans een levensduur van 2 tot 5 jaar, afhankelijk van het model en de fabrikant. Voor AED’s met een oplaadbare batterij geldt dat deze vaak 4 tot 7 jaar meegaan.

Het is van belang te weten dat de vervaldatum op de batterij aangeeft tot wanneer de fabrikant garandeert dat de batterij naar behoren functioneert. Na deze datum neemt de kans toe dat de batterij niet meer betrouwbaar is in noodsituaties.

AED batterijen kopen bij Aukes training en advies

Bij Aukes Training en Advies bent u verzekerd van hoogwaardige AED-batterijen die voldoen aan de strengste kwaliteitsnormen. Wij beschikken over een zorgvuldig geselecteerd assortiment om er daarmee voor te zorgen dat klanten altijd kunnen vertrouwen op goed presterende batterijen op de momenten dat dit het meest cruciaal is. Daarnaast bieden wij deskundig advies over het juiste type en model batterij dat het beste past bij specifieke AED-apparaten. Bekijk direct onze AED batterijen of neem contact met ons op voor meer informatie hierover!